Waarom de brugklas als een nieuwe baan voelt
De basisschool? Die kende ik op mijn duimpje. Ik wist precies hoe alles werkte, kende mijn klasgenootjes door en door, kende alle leerkrachten bij naam en voelde me natuurlijk heel wat, als een van de oudste kinderen van school. Maar toen kwam de middelbare school, en ineens voelde ik me weer heel klein, in een veel te groot gebouw.
Ik weet nog goed hoe ik daar op de eerste dag stond met mijn veel te zware tas en een rooster vol onbekende vakken. Waar was lokaal 2.28? Waarom liep iedereen zo zelfverzekerd rond terwijl ik me afvroeg of ik überhaupt wel goed liep en op tijd zou komen? En hoe kon ik er voor zorgen dat ik de namen van mijn klasgenoten uit m’n hoofd kende?
Die eerste weken voelde ik me soms een beetje verloren. Natuurlijk had ik een mentor, maar die had een hele klas onder zijn hoede én gaf daarnaast ook les aan andere klassen. Zelf had ik nog een oudere broer die mij een beetje kon helpen, maar ondanks dat, moest ik opeens veel meer uitzoeken.
Pas later realiseerde ik me: die overgang lijkt eigenlijk best op een eerste dag op een nieuwe baan. Een nieuw gebouw, nieuwe mensen, nieuwe regels. Het verschil? Als volwassene krijg je meestal nog een inwerkperiode, een collega die je de weg wijst, een leidinggevende die je introduceert. In de brugklas moet je zelf, of samen met je klasgenoten maar een beetje ontdekken hoe alles werkt.
Wat kun je als ouder doen?
Ook al moet je kind het op school grotendeels zelf uitvinden, thuis kun jij een steunpilaar zijn. Niet door alles over te nemen, maar door op de juiste momenten beschikbaar te zijn.
🔹 Wees er – Juist in deze periode is het fijn als er thuis iemand is om tegen te praten. Niet om meteen advies te geven, maar gewoon om te luisteren. Dus misschien een goed moment om niet méér te gaan werken, maar juist iets vaker thuis te zijn.
🔹 Vertel over je eigen blunders – Iedereen voelt zich onhandig in een nieuwe omgeving. Deel je eigen ervaringen, of dat nu over school gaat of over die keer dat je op je eerste werkdag in het verkeerde kantoor stond. Zo laat je zien dat het normaal is om even zoekend te zijn.
🔹 Help met structuur – Nieuwe vakken, huiswerk, toetsweken… De middelbare school vraagt ineens een stuk meer planning. Help je kind om overzicht te houden, zonder het allemaal voor ze te doen.
🔹 Geef vertrouwen – Hoe spannend het ook is, je kind gaat zijn of haar weg vinden. Soms duurt het een paar weken, soms een paar maanden. Maar met wat steun van thuis komt het echt goed.
Dus als je kind wat verloren rondloopt in die eerste weken van de brugklas, weet dan: dat hoort erbij. En met een beetje geduld, humor en thuis een luisterend oor, wordt die grote, onbekende school vanzelf een plek waar ze zich thuis voelen.
Heb je behoefte aan meer tips en handvatten hoe jij als ouder je kind kan begeleiden? Bestel dan de oudergids
