Het is bijna zo ver! Je kind gaat naar de brugklas. Een hele mijlpaal en vooral ook een grote overgang. Voor je kind, maar óok voor jou als ouder. De school is vaak zorgvuldig uitgekozen en je kind is er vaak helemaal klaar voor. Daardoor denken veel ouders dat het wel los loopt als je kind eenmaal in de brugklas zit. Maar vaker dan je denkt, krijgen kinderen in de brugklas te maken met onzekerheid, twijfels of moeite met plannen en huiswerk maken. En dat is zonde! Want wat veel mensen onderschatten, is dat een goede voorbereiding niet alleen rust geeft, maar ook daadwerkelijk bijdraagt aan een betere start op de middelbare school.
Kinderen die weten wat ze kunnen verwachten, die hun weg al een beetje kennen in wat er verandert, en die geleerd hebben om met spanning of onzekerheid om te gaan, passen zich sneller aan en voelen zich zekerder in die eerste weken.
Op deze pagina vind je daarom concrete tips die écht werken, én een heldere route naar meer zelfvertrouwen, overzicht en plezier in de voorbereiding op de brugklas..
Tip 1: Bereid je kind voor op de veranderingen
Het lijkt een open deur, maar bespreek welke verschillen er zijn tussen groep 8 en de middelbare school en vooral wat dit concreet betekent voor je kind.
🔹 Verschillende docenten: je kind zal waarschijnlijk niet zo’n band opbouwen als hij gewend was met de groep 8 leerkracht, omdat het ieder uur een nieuwe docent heeft. Maar, er is nu wel een mentor waar het terecht kan bij vragen of problemen.
🔹 Huiswerk maken: je kind kreeg misschien al eens wat huiswerk mee, maar nu zal het voor ieder vak huiswerk moeten maken. Dat betekent dus dat het na school tijd moet inplannen hiervoor.
🔹 De middelbare school is vaak indrukwekkend qua formaat. Je kind moet op tijd naar het juiste lokaal, soms met boeken, soms met gymspullen. In het begin is het dus letterlijk en figuurlijk zoeken naar je weg.
🔹 Je kind werkt met een wisselend rooster. Lesuren kunnen uitvallen, verplaatst worden of veranderen. Via Magister worden huiswerk, cijfers en roosterwijzigingen bijgehouden. Het is slim om hier samen alvast naar te kijken en te oefenen in het checken van die informatie.
Tip 2: Bereid je kind mentaal voor op het wennen
Veel kinderen (en ouders) verwachten dat het direct ‘goed moet gaan’. Maar de eerste weken zijn juist bedoeld om te wennen, uit te proberen en fouten te mogen maken. Praat met je kind over hoe dat wennen eruit kan zien en bespreek dat niemand alles meteen snapt.
Tip 3: Oefen met plannen en overzicht houden
In de brugklas wordt er al snel verwacht dat je kind weet:
- Wanneer huiswerk af moet zijn
- Waar de toetsen staan
- Hoe er geleerd moet worden voor een proefwerk of S.O
Maar… op de basisschool is hier nauwelijks op geoefend. Daarnaast zijn de hersenen van je kind nog niet volledig ontwikkeld waardoor het sowieso al moeite heeft met plannen en structuur. Daarom helpt het om eerst samen een planning per week te maken en je kind hier steeds meer in los te laten.
📘 In mijn boek Sterk in de brugklas staan meer tips voor kinderen om te leren plannen en om effectief te leren.
Tip 4: Bespreek sociale situaties vooraf
Wat doe je als je niemand kent in je klas? Als iemand onaardig doet? Of als je ergens bij wil horen? Zeker in een nieuwe klas zullen veel kinderen open staan om nieuwe vrienden te maken en zal je zien dat het opbouwen van vriendschappen snel gaat. Maar soms gaat het lastiger dan gehoopt. In dat geval is het belangrijk dat je het vooral tijd geeft!
- Wees niet ongerust als je kind niet gelijk allemaal nieuwe vrienden heeft, geef je kind tijd om te ontdekken wie er bij hem past.
- Oefen samen zinnetjes als: “Mag ik meedoen?” of “Zullen we samen fietsen?”
- Geef aan dat niemand zich direct 100% thuis voelt – en dat dat oké is.
📗 De Brugklasgids voor ouders bevat nog veel meer praktische tips en tools hoe jij als ouder je kind kan ondersteunen bij dit soort situaties.
Tip 5: Geef ruimte, steun wees aanwezig
Veel ouders denken dat – zodra hun kind op de middelbare school zit – er juist meer ruimte is om bijvoorbeeld meer te werken. Maar zeker in de eerste maanden heeft je kind je nodig. Dat betekent niet: alles voorkauwen of overnemen. Het betekent vooral: er zijn, ondersteunen en loslaten waar dat kan.
- Stel open vragen
- Geef complimenten op inzet, niet op resultaat
- Blijf nieuwsgierig: “Wat vond je vandaag lastig? Wat ging juist goed?”
Meer hulp nodig?
Wil je verder aan de slag? Met praktische tips, oefeningen, uitleg en werkvormen die écht werken?
Dan zijn dit twee tools die je niet mag missen:
📚Sterk in de brugklas: dé ultieme gids voor kinds én ouders voor een vliegende start op de middelbare school. Wat levert dit boek jullie op?
- Je kind heeft inzicht in de verschillen tussen basisschool en middelbare school
- Je kind kan gemakkelijker vrienden maken door het toepassen van handige tips en tricks.
- Jij en je kind ontdekken elkaars talenten, normen en waarden, en je kind weet hoe deze te gebruiken bij het maken van vrienden.
- Je kind heeft meer zelfvertrouwen en staat steviger in zijn schoenen.
- Je kind weet hoe het kan omgaan met groepsdruk en jij als ouder weet hoe je hem daarbij kan helpen.
- Je kind is voorbereid op toetsen doordat het verschillende effectieve leerstrategieën kan toepassen.
📚Brugklasgids voor ouders : Om jezelf én je puber heelhuids door de brugklas te loodsen. Na het lezen van deze digitale gids:
- Kan jij je beter inleven in je kind doordat je weet hoe het puberbrein werkt
- Weet je hoe je jouw kind kan voorbereiden op de brugklas
- Heb je handvatten ontvangen om in verbinding te blijven met je kind
- Vind je voor jezelf een balans tussen vasthouden en loslaten van je kind
- Kan je je kind begeleiden bij het maken van een planning en schoolwerk en heb je handvatten hoe je je kind kan helpen bij het vinden van motivatie